Općine  Pisarovina,  Donji Andrijevci i  Hum na Sutli najtransparentnije su općine, pokazalo je istraživanje koje su od studenog 2022. do siječnja 2023. proveli  Centar za istraživanje i razvoj Effectus veleučilišta i Veleučilište u Šibeniku, na uzorku od 428 općina u Hrvatskoj.

Za svaku su općinu prikupili 33 informacije sa službene web stranice, a istraživanje su provodili prema kriterijima: transparentnosti ustroja, normativnoj transparentnosti, transparentnosti rada načelnika/ice, transparentnosti rada općinskog vijeća, transparentnosti proračuna, transparentnosti planskih aktivnosti, upravljanju imovinom i rizicima, socijalnim i poticajnim mjerama  te anti koruptivnim mjerama. U utorak su u  prostorima Effectus veleučilišta i u nazočnosti državnog tajnika ministarstva pravosuđa i uprave,  Sanjina Rukavine, najbolji i nagrađeni.

Državni tajnik  uz čestitke najboljim općinama dodijelio im je i povelju izvrsnosti, trima koje su ostvarile najbolji rezultat na nacionalnoj razini – općinama  Pisarovina,  Donji Andrijevci i  Hum na Sutli. 

Ostalim općinama pohvale izvrsnosti uručio je predstavnik Novog Informatora, Aleksandar Đurđević i to općinama Končanica,  Konavle, općina Pićan, općina Saborsko, općina Hlebine,  Plitvička Jezera,  Sveti Juraj na Bregu, Magadenovac,  Velika, općina Fužine, Velika Ludina,  Klis, općina Tisno, općina Martijanec, Crnac,  Ivankovo i općina Tkon.

„Provođenjem projekta Centra izvrsnosti uspostavit će se edukativna mreža visokoškolskih programa i programa cjeloživotnog obrazovanja za zaposlenike jedinica lokalne samouprave. Bit će to i prilika da, kroz Centar izvrsnosti svaka općina dobije priliku propitati svoju praksu i usporediti se ne samo sa susjednim općinama, već́ sa svim općinama u Republici Hrvatskoj, što će, zasigurno, intenzivirati  međuopćinsku suradnju“, naglasio je dekan EFFECTUS veleučilišta Đuro Horvat.

Dekan Veleučilišta u Šibeniku Ljubo Runjić osvrnuo se na ciljeve projekta: “Ciljevi projekta su dugoročni i njima se želi pomoći općinama da u svom radu i djelovanju usvoje europske standarde, osobito one koji se odnose na upravljanje kvalitetom javnih usluga koje pružaju građanima i pravnim osobama. Centar izvrsnosti  pružit će i potporu u provedbi propisa kojima je uređeno poslovanje općina  (više od 600 propisa uređuje neka od pitanja važna za djelokrug rada općina).“

Jadran Antolović, voditelj projekta posebno je istaknuo kako je u istraživanju sudjelovalo 26 studenata koji su poput „građana“ pretraživali objave 33 ključne informacije i time prikupili 14 124 informacije.

„Posebnost je upravo u tome što su studenti istraživanje provodili unutar svojih nastavnih aktivnosti upoznajući tako rad i djelokrug lokalne samouprave što je dodatno dalo objektivni pristup cijelom projektu. Njihov rad pratili su nastavnici koji su bili garancija za kvalitetu prikupljenih podataka.“, naglasio je voditelj projekta. (L.K.)