Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je popis odabiranih projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda koji će se sufinancirati u 2023. godini.

Odobreno je 388 projekta koji će se sufinancirati s ukupnim iznosom od 9,5 milijuna  eura. Najmanji iznos sufinanciranja po projektu iznosi 1.600 eura dok je najveći 35.600 eura.

Pa su tako među općinama sredstva dobila Općina Marija Bistrica, 22,4 tisuće eura, za nabavu čistilice za održavanje cesta i javnih površina, zatim Zagorska Sela 22,7 tisuća eura za uređenje nerazvrstanih cesta, Lobor je dobio 35,6 tisuća eura za sanaciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta, isto toliko i Brinje za također sanaciju nerazvrstanih cesta, a za modernizaciju nerazvrstanih cesta Poličnik je dobio 28,5 tisuća eura. Maču je dodijeljeno 20,7 tisuća za drugu fazu revitalizacije Parka, a za uređenje Parka Plitvička Jezera su dobila 14,4 tisuće eura. Lipovljani su dobili 35,6 tisuća eura za rekonstrukciju nogostupa,  isti iznos i Nijemci za izgradnju pješačke staze, uređenje odvodnje i kolnih prilaza te Čepin za izgradnju društvenog doma. Lovas je za rekonstrukciju pješačkih staza dobio 14,2 tisuće eura,  17,8 tisuća eura dobio je Primorski Dolac za radove na izgradnji i održavanju nerazvrstanih cesta,  9,5 tisuća Ernestinovo za modernizaciju javne rasvjete u parkovima u Laslovu, Lekenik 31,2 tisuće eura za izradu cestovnog priključka.

Karojba je dobila 28,4 tisuće eura za projekt energetske obnove javne rasvjete, Josipdol 26,3 tisuće eura za nabavu traktora i dodatke za košnju, a Rakovica 35,6 tisuća eura za asfaltiranje i održavanje prometnica….

Riječ je o projektima koji će poticati ili pridonositi boljem obavljanju kako komunalnih djelatnosti i pružanju odnosno isporuci komunalnih usluga, tako i aktivnosti na realizaciji svih drugih projekata koji će pridonijeti poboljšanju javnih usluga i većoj kvaliteti življenja stanovnika na području pojedine jedinice lokalne samouprave.

S odabranim Korisnicima Ministarstvo će potpisati Ugovor o sufinanciranju. (L.K.)