Nakon što je u protekle dvije godine Hrvatska iskoristila preko 318 milijuna bespovratnih EU kuna za unaprjeđenje rada vrtića – uvođenje druge smjene i produženog rada do 21 sata te dodatnih programa, Ministarstvo rada objavilo je prvu odluku o odobrenim sredstvima iz nastavka projekta.

Baš kao i u prvoj fazi, i u drugoj je predviđeni iznos sredstava 300 milijuna kuna, a prvom odlukom o financiranju odobreno je 45 projekata vrijednih 105,8 milijuna kuna.

Većina dobitnika prvog ‘kruga’ nastavka ovog projekta su sami vrtići, uglavnom iz Splita i Zagreba, te općine. Rekorder je i ovaj put vrtić Čarobni pianino iz Splita kojemu je odobreno 5,6 milijuna kuna. Čarobni pianino je, naime, u prvoj fazi projekta osigurao čak 14,7 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za unaprjeđenje svog rada – produžili su radno vrijeme, uveli nove programe, zaposlili i educirali odgojitelje, uveli posebne programe integracije djece s poteškoćama…

Kad su općine i općinski vrtići u pitanju, od 15 odobrenih projekata najviše je u ovom krugu ostvario vrtić Spužvica iz Tisnog u partnerstvu sa Općinom – 5,4 milijuna kuna. Od općina kao nositelja projekta najuspješnija je, pak, Općina Tribunj koja je u partnerstvu sa svojim vrtićem Maslina ostvarila 3,1 milijun kuna.

Inače, prvi natječaj iskoristilo je 19 gradova koji su za svoje vrtiće ukupno povukli nešto preko 144 milijuna kuna, te 35 vrtića koji su samostalno, ili u partnerstvu sa osnivačima, povukli oko 141 milijun kuna. Preostalih 33,5 milijuna kuna povuklo je, pak, za svoje vrtiće 14 općina.

Najviše sredstava – dvostruko više od druge najuspješnije, povukla je Općina Konavle – 7,4 milijuna kuna.

Projektom ‘Otvorimo južna vrata Lijepe naše’ Općina Konavle uvela je tako u svoj vrtić produljeni i smjenski rad s kojim su započeli u travnju 2019. godine. Ovu uslugu koristi 55 djece.

Na drugom je mjestu Općina Donji Kraljevec iz Međimurske županijje sa 3,429 milijuna kuna koliko su povukli za projekt Dajmo djeci budućnost.

Općina Matulji iz Primorsko-goranske županije povukla je 3,411 milijun kuna za projekt Nove inkluzivne usluge za učenje, rad i rast u lokalnoj zajednici. U top 10 po povučenim sredstvima još su općine Gornji Kneginec, Josipdol, Bibinje, Podbablje, Blato, Pirovac i Tribunj. (m.p.d.)