Općina Lovas objavila je Javni poziv za  podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na naknadu troškova stanovanja za obitelji s petoro ili više malodobne djece prema Programu demografskih  i pronatalitetnih mjera na području Općine Lovas za 2023. godinu.

Pravo  na dodjelu pomoći imaju obitelji s petoro ili više malodobne djece ili djece koja se školuju, a čiji članovi imaju prijavljeno  prebivalište i boravište (osim studenata) i čine zajedničko kućanstvo na području Općine Lovas. Pomoć iznosi 100 eura mjesečno za obitelji s petero djece te 133 eura mjesečno za obitelji sa šestoro i više djece.

Zahtjevi se podnose poštom do kraja godine.

Podsjetimo se da je krajem prošle godine mladim obiteljima koje su kupile prvu nekretninu za stanovanje na području Općine Lovas isplaćeno je ukupno 45 tisuće (po 15 tisuća kuna za tri obitelji), dok je obiteljima s malom djecom rođenom tijekom prethodnog razdoblja isplaćeno 13 tisuća kuna.

I prije nego li je uvedena besplatna prehrana financirana iz državnog proračuna, Općina je zajedno sa Županijom financirala besplatnu prehranu.

Niz demografskih mjera pobrojala nam je i načelnica Tanja Cirba u nedavnom intervjuu.

‘Općinskim sredstvima se sufinancira nabava prve nekretnine u iznosu od 15 tisuća kuna, a vrlo izdašne su i naknade za novorođenu djecu (I. dijete – 7 , drugo dijete – 8, treće dijete 9, a četvrto i svako slijedeće dijete – 12 tisuća kn). Obiteljima s petoro i šestoro ili više djece isplaćujemo redovne mjesečne naknade u iznosu od 750, odnosno 1000 kn po obitelji. Djeca pohađaju vrtić po vrlo povoljnim cijenama od 360 kn mjesečno, dok je pohađanje za treće i svako slijedeće dijete besplatno. Provodimo također i besplatan program cjelogodišnje predškolske nastave za sve buduće prvašiće, u potpunosti financiran sredstvima općinskog proračuna. Svake godine, financiramo i nabavu svih radnih bilježnica i pomoćnih materijala za sve učenike osnovne škole, a prvašićima i džeparac u iznosu od 500 kuna po učeniku. Sufinanciramo također  školsku kuhinju tako da je prehrana za svu djecu besplatna. Srednjoškolcima sufinanciramo prijevoz do mjesta obrazovanja, a svim redovnim studentima isplaćujemo stipendije u iznosu od 750 kn mjesečno. Redovno godišnje nagrađujemo najbolje učenike osnovnoškolce i srednjoškolce. Općina Lovas financira i provedbu škole tenisa, nogometa, tambure i plivanja, koja je besplatna za svu djecu.’ – rekla nam je načelnica.

Spomenimo da se  je i za ove božićne blagdana Općina Lovas  pobrinula da nikome ne nedostaje hrane. Podijeljeni su paketi korisnicima minimalne zajamčene naknade, obiteljima u potrebi, obiteljima iz Ukrajine smještenim na području Općine Lovas te socijalno ugroženim osobama, ukupno 24 paketa ukupne vrijednosti 5.000 kuna.(L.K.)