Općina Ernestinovo prošle je godine, unatoč krizi zbog korone, zabilježila porast zapošljavanja od gotovo 40 posto, što ih svrstava u sam vrh po rastu broja zaposlenih među hrvatskim općinama. Sa 232 zaposlena u 2019., lani se taj broj popeo na 321, a 89 stanovnika Ernestinova u toj je godini dobilo zaposlenje.

Ove brojke samo potvrđuju pozitivne trendove koje su posljednjih godina načelnica Marijana Junušić i njezin tim pokrenuli u ovoj slavonskoj općini kroz pravi investicijski boom. Za razliku od prethodnog mandata u kojemu Općina Ernestinovo nije imala niti jedan napisani EU projekt, nova općinska vlast nakon izbora 2017. pripremila je preko 50 projekta za koje su povukli 90 milijuna kuna bespovratnih sredstava, te u velikom investicijskom ciklusu unaprijedili komunalni standard, te demografsku, društvenu i socijalnu sliku Općine. Osim toga, Općina Ernestinovo je i u top 10 općina koja je u proteklom mandatu najviše iz proračuna izdvajala za potpore u gospodarstvu.

Jedan od projekata kojim se direktno povećava broj zaposlenih je projekt ZAŽELI za kojega je Općina osigurala sredstva i u drugoj fazi, u kojoj je zaposleno 20 žena koje brinu o 120 starih i nemoćnih osoba, a godinama sustavno provode i javne radove na kojima trenutno zapošljavaju šest djelatnika, pripadnika teže zapošljivih skupina.  Također prošle je godine otvoren i novi vrtić vrijedan šest milijuna kuna, izgrađen EU sredstvima, a u kojemu je zaposleno 11 djelatnika.

‘Kroz različite mjere, potpore i davanja za obitelji, skrbeći o svim dobnim skupinama naših mještana, potičemo ostanak naših obitelji, a svakako i doseljavanje novih. Uz postojeće mjere Vlade Rh i Osječko-baranjske-županije i nadovezujući se na njih, pruža se niz potpora i olakšica kako za obitelji, tako i za obrtnike i poduzetnike, što je zasigurno dovelo do impresivnog rasta zaposlenih na području naše općine’, kaže nam načelnica Marijana Junušić. (m.p.d.)