Načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić gostovala je u radijskoj emisiji Četvrtkom aktualno Radija M vvVela Lukau kojoj je govorila o rezultatima rada Općine ostvarenima u prošloj godini.
Kazala je da je završena izgradnja nekoliko trafostanica i gravitacijskih kolektora, uređeni novi dijelovi velolučkih šetnica. Počelo je uređenje Memorijalne zbirke Olivera Dragojevića, nastavlja se na elektrifikaciji okolnih uvala, uvođenju besplatnog javnog interneta, uređenju novih šetnica, kao i uređenje mjesne ribarnice te asfaltiranje dviju dionica nerazvrstanih cesta do okolnih uvala.
Započela je 1. faza adaptacije zgrade Centra za kulturu za potrebe Memorijalne zbirke Olivera Dragojevića. U prvoj fazi mijenjaju se električne instalacije i uređuju se unutarnji dijelovi fasade zgrade. Prva faza također obuhvaća postavljanje novih prozora i vrata. Radovi se financiraju sredstvima Ministarstva kulture i medija, a partneri na projektu su Centar za kulturu i Općina Vela Luka
Preko programa Razvoj otoka 2021. Općina Vela Luka je osigurala novih 100.000,00 kn za nastavak uređenja šetnica, a što ujedno i znači nastavak postavljanja mozaika u sklopu projekta “Luka mozaika”. Nastavak projekta nastavlja se na jesen i financirat će se sredstvima Općine Vela Luka i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
Privode se kraju radovi na preuređenju velolučke ribarnice. Vrijednost radova je 871.930 kuna. Od toga je iz fondova Europske unije osigurano 85 posto sredstava, odnosno 741.140 kuna, a iz državnog proračuna Republike Hrvatske 130.789 kuna ili 15 posto. Izvođač radova je splitska tvrtka Reliance d.o.o., a nadzor je povjeren poduzeću Tim bolje d.o.o. iz Vele Luke.
Na području velolučke općine nastavljeno je tretiranje svih vrsta palmi radi suzbijanja nametnika – crvene palmine pipe i palminog drvotoča. U više će navrata biti tretirane palme na području općine. Pored ovog postupka također će se provoditi zalijevanje palminog vegetativnog vrha i to prehranom putem raznih mineralnih gnojiva. Zaštitu palmi od spomenutih štetnika provodi specijalizirana zagrebačka tvrtka ID 90 d.o.o. Vrijednost radova iznosi 124.687,50 kuna, a osigurana su iz općinskog proračuna. Prema dosadašnjim saznanjima teže je stradalo nekoliko velolučkih palmi koje su zasađene prije više desetljeća.
U Veloj Luci su u tijeku radovi na elektrifikaciji “Vele spile”, jednog od najznačajnijih arheoloških lokaliteta na Mediteranu. Kopaju se kanali za polaganje električnih kabela uz rub Plavog puta sagrađenog prije nekoliko godina koji vodi do ovog lokaliteta. Projekt realizira velolučka Općina uz pomoć tamošnjeg Centra za kulturu. Vrijednost radova je 118.040,00 kuna koja su osigurana iz općinskog proračuna. Elektrifikacijom “Vele spile” stvaraju se mogućnosti za njenu mnogo veću valorizaciju tijekom čitave godine čime će se značajno obogatiti turistička ponuda Vele Luke. Elektrifikacijom spomenutog lokaliteta ujedno će se omogućiti napajanje jedne od antena za realizaciju projekta Wifi u Veloj Luci, kojim se omogućava besplatan pristup internetu na javnim površinama u obalnom dijelu mjesta od starog Trajektnog pristaništa do Veslačkog kluba “Ošjak”. Za realizaciju ovog projekta Općina je osigurala dodatnih 15 tisuća eura putem javnog poziva od Europske komisije. (FB Radio M – Vela Luka)