Dvogodišnji socijalni program zapošljavanja žena na poslovima brige i pomoći staračkim i samačkim domaćinstvima na području općine Lipovljani i službeno je dovršen. Završna konferencija projekta, koji je donio višestruku korist i više od 1,6 milijuna kuna korisnicima i uposlenicima u poboljšavanju kvalitete života i socijalnog statusa, održana je u petak. 19. veljače u Društvenom domu u Lipovljanima.

         Nositelj projekta ‘Zaželi i ostvari’ bila je općina Lipovljani, uz partnere: Centar za socijalnu skrb Novska, razvojnu agenciju Simora i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Kutina. Projekt traje do 28. veljače ove godine, a započeo je 31.8.2018. Nakon pripremnog dijela ‘Zaželi i ostvari’ za 8 zaposlenih žena i 50 krajnjih korisnika trajao je pune dvije godine, od 1. siječnja. 2019. do 31. prosinca 2020.

        Poštujući propisane epidemiološke mjere, na završnoj konferenciji okupilo se 20-tak osoba vezanih uz projekt ‘Zaželi i ostvari’. Uz zaposlenice projekta, bili su tu i zaposlenici Općine Lipovljani, nositelji projekta, vijećnici Općinskog vijeća, zainteresirani korisnici budućeg projekta, no zbog pandemijskih   mjera nisu bili prisutni krajnji korisnici te partneri u projektu.

        No, svima njima, zahvalio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je prije više od 2 godine, dijeleći bicikle zaposlenim ženama, i pokrenuo ovaj projekt pomoći staračkim i samačkim domaćinstvima na području općine Lipovljani.

        -Zahvaljujemo svim partnerima u projektu, Simori, Centru za socijalnu skrb i HZZ-u s kojima smo pripremali i provodili naš projekt  ‘Zaželi i ostvari’. Također zahvaljujemo i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava koje je odobrilo naš projekt. U njemu je bilo zaposleno 8 žena iz naše sredine koje teže mogu naći posao, ali su bile spremne na pružanje pomoći staračkim, i često samačkim obiteljima, te uz to još se i školovati, kako bi nakon ovog projekta bile konkurentne na tržištu rada.

        Kroz ovaj projekt, korisnicima i zaposlenicima, ostvarena je vrijednost od milijun i 635 tisuća kuna, a sva sredstva u 100%-tnom iznosu ostvarena su iz Europskog socijalnog fonda Europske unije.

        Kad smo pokretali program pomoći i brige za staračka i samačka domaćinstva, bio je dobar odaziv, ali već nakon mjesec-dva, broj zainteresiranih za korištenje ovog projekta je rastao i sada je 80 zainteresiranih za primanje usluga brige i pomoći za starije i nemoćne sugrađane. Zato smo kandidirali novi projekt ‘Zaželi’ koji će trajati godinu dana. Zaposlit ćemo 15 žena, a brinut će se za oko 80 obitelji s područja općine Lipovljani – naglasio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani na završnoj konferenciji projekta.

        O svom iskustvu, saznanjima i postignućima tijekom provođenja dvogodišnjeg projekta ‘Zaželi i ostvari’, prisutnima su govorile i same zaposlenice, provoditeljice programa na terenu. Općina Lipovljani nada se brzom odobrenju novog programa brige o staračkim i samačkim obiteljima. (Općina Lipovljani)