Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz načelnika Mirka Rončevića, obišao je dio završenih projekata na području općine Čađavica. Općina Čađavica je početkom godine pokrenula postupak javne nabave za izgradnju, odnosno prenamjenu autobusnog stajališta u središtu Čađavice koje će imati i popratne sadržaje. Nakon pregleda i ocjene ponuda izvršen je odabir izvođača radova gdje je od tri pristigle ponude odabrana ona od ponuditelja tvrtke EXPERT-ING iz Slatine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 596.232,32 kuna, od čega 80.000,00 kuna Općina povukla od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a iz Fonda za zaštitu okoliša 103.855,00 kuna.

Prigodom obilaska novouređenog autobusnog stajališta u središtu Čađavice, načelnik Mirko Rončević upoznao je župana Igora Androvića s projektom.

– Naziv autobusno stajalište je samo popratni naziv projekta, jer je u toj zgradi više funkcija u smislu same svrhe zgrade. Usporedno s izgradnjom autobusnog stajališta, Općina Čađavica je u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost krenula u tzv. opremanje autobusnog stajališta provodeći dva projekta, ”Unapređenje prometne infrastrukture” i ”Povezivanje sustava tehničke zaštite imovine korisnika u općini Čađavica”. Za oba navedena projekta s Fondom su potpisani ugovori o sufinanciranju primjene koncepta ”pametnih gradova i općina” u području održivog prometa i području sigurnosti. Na krov autobusnog stajališta su postavljene solarne ploče, a u unutrašnjost pametna klupa. Uz to, tu je i prostor za putnike namjernike, bicikliste gdje je postavljena mini stanica za popravak bicikala, u kojoj biciklisti koji prolaze kroz Čađavicu mogu promijeniti kotač, napumpati gume, te izvršiti manje popravke. U većem prostoru autobusnog stajališta postavljen je info-pult kojim se upravlja iz prostorija Općine, a korisnici na njemu mogu pogledati najnovije informacije iz općine Čađavica. Sve je to popraćeno s unutarnjim video nadzorom – istaknuo je načelnik Rončević.

Nakon obilaska autobusnog stajališta u Čađavici, župan Andrović i načelnik Rončević uputili su se u naselje Starin, gdje su obišli završene radove na Mjesnom domu.

– U obilasku dvije investicije u općini Čađavica, vidjeli smo samo dio mnogobrojnih projekata u ovoj općini, ne samo ove, nego i prijašnjih godina. U svemu tome imali su podršku Županije. Na primjeru u Starinu, mogli smo vidjeti kako “složna braća kuću grade”. Ovo je nekada bio prostor u vlasništvu DVD-a Starin, koji je nekretninu dao u vlasništvo općini i dobiven je uređeni mjesni dom, koji će koristiti i mještani i članovi DVD-a Starin. Ovo su, nekome, naizgled mali projekti, ali mene osobno vesele jer ti projekti su na korist onima kojima su potrebni, a to su mještani naselja, u ovom slučaju Starina. Inače, suradnja Županije je odlična sa svim načelnicima općina i gradonačelnicima na području Virovitičko-podravske županije, bez obzira na političke boje svi zajedno radimo na dobrobit žitelja naše županije. Osobno održavam redovito kolegije s načelnicima i gradonačelnicima, možda ove godine nešto manje zbog situacije s koronavirusom, ali naravno da puno ovisi i o samim načelnicima i gradonačelnicima koliko su aktivni, koliko su proaktivni i koliko idu prema meni kao županu i prema ministarstvima, jer što više su oni aktivniji to smo mi više uključeni u sve te projekte – istaknuo je, između ostalog, župan Andrović.

Projekt uređenja Mjesnog doma u Starinu, na kojemu je uređeno krovište, vatrogasna spremišta, fasada, stolarija, kuhinja, unutrašnjost doma…, provela je slatinska tvrtka EXPERT-ING. Ukupni troškovi investicije iznosili su 546.334,33, od toga je 360.000,00 kuna Općina povukla od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. (www.icv.hr, adf, Fotografije: Kristijan Toplak)