Nakon što je u protekle dvije godine Hrvatska iskoristila preko 318 milijuna bespovratnih EU kuna za unaprjeđenje rada vrtića – uvođenje druge smjene i produženog rada do 21 sata te dodatnih programa, krenula je i druga faza, odnosno nastavak projekta u kojoj je hrvatskim vrtićima i njihovim osnivačima na raspolaganju novih 300 milijuna kuna. Ovaj projekt u prvoj je fazi izazvao veliki interes pa su i sredstva povećana na 318 milijuna kuna, a natječaj za nastavak projekta zatvara se 10. veljače nakon čega će biti poznato i koliko je zahtjeva pristiglo i koliko su vrtići i njihovi osnivači  gradovi i općine, aplicirali ovaj put.

Dok čekamo zatvaranje i rezultate drugog natječaja, proanalizirali smo kako su vrtići i njihovi osnivači iskoristili onaj prvi.  U odnosu na našu zadnju analizu iskorištenosti ovoga projekta, u ožujku 2019., nije se puno toga promijenilo u poretku najuspješnijih gradova, a niti u broju gradova koji su iskoristili sredstva. Natječaj je, tako, iskoristilo 19 gradova koji su za svoje vrtiće ukupno povukli nešto preko 144 milijuna kuna, te 35 vrtića koji su samostalno, ili u partnerstvu sa osnivačima, povukli oko 141 milijun kuna. Preostalih 33,5 milijuna kuna povuklo je, pak, za svoje vrtiće 14 općina.

Najviše sredstava – dvostruko više od druge najuspješnije, povukla je Općina Konavle – 7,4 milijuna kuna.

Projektom ‘Otvorimo južna vrata Lijepe naše’ Općina Konavle uvela je tako u svoj vrtić produljeni i smjenski rad s kojim su započeli u travnju 2019. godine. Ovu uslugu koristi 55 djece.

Na drugom je mjestu Općina Donji Kraljevec iz Međimurske županijje sa 3,429 milijuna kuna koliko su povukli za projekt Dajmo djeci budućnost.

Općina Matulji iz Primorsko-goranske županije povukla je 3,411 milijun kuna za projekt Nove inkluzivne usluge za učenje, rad i rast u lokalnoj zajednici. U top 10 po povučenim sredstvima još su općine Gornji Kneginec, Josipdol, Bibinje, Podbablje, Blato, Pirovac i Tribunj.

Josipdol: Uveli poslijepodnevnu smjenu i četiri nova programa

Općina Josipdol tako je za svoj projekt ‘Odrastimo sretno u poticajnom okruženju’ osigurala 2,5 milijuna kuna. Glavni cilj projekta je uključivanje što većeg broja djece u programe predškolskog odgoja te stvaranje uvjeta za usklađivanje poslovnog i privatnog života roditelja s područja Općine Josipdol u kvalitetan program predškolskog odgoja i obrazovanja. S projektom su započeli 1. prosinca 2018. i kroz njega su u vrtiću zaposlili dvije odgojiteljice, kuharicu i čistačicu na pola radnog vremena, te su angažirali stručni tim psihologa koji radi s roditeljima i djecom. Uveli su poslijepodnevnu smjenu, do 21 sat, te osnovali mješovitu skupinu u koju je upisano 15 djece koja u tom vremenu pohađaju vrtić. Također, osnovali su i 4 igraonice u kojima boravi 70 djjece, i to opću, foklornu, englesku i sportsku igraonicu.

Igraonice su posebna vrijednost ovog projekta jer oplemenjuju i obogaćuju predškolski odgoj, a u potpunosti su besplatne za svu djecu, kažu u općini.

Nadalje, vrtić su opremili novim namještajem, didaktikom i ostalom opremom, a djelatnicima omogućili stručno usavršavanje. (m.p.d.)