Prema posljednjim podacima DZS-a o zaposlenosti po općinama za ožujak 2018. godine, u apsolutnom iznosu najveći je porast zaposlenih imala Općina Kanfanar, a u relativnom Općina Slivno. U top deset u apsolutnom iznosu su nakon Kanfanara, općine Klana, Veliki Bukovec, Dugopolje, Podgora, Konavle, Vrpolje, Križ, Vrbanja i Stupnik. U relativnom iznosu nakon Slivna, slijede općine Kijevo, Kanfanar, Vrhovine, Klana Zdenci, Vrpolje, Levanjska Varoš, Jasenice i Štitar. 

I dok se je prije dvije godine naveliko pisalo o zapošljavanju novih radnika unutar tvornice duhana u Kanfanaru, a u koju je dvije godine ranije ušao britanski BAT, ove godine na žalost BAT je najavio svoje povlačenje. U 2018. godini ponajprije zbog te tvornice Općina je imala najveći rast zapošljavanja na godišnjoj razini, 555 novih radnih mjesta.

Druga je po visini zapošljavanja bila Općina Klana, 385 više nego godinu prije. Ta je Općina poznata po velikoj iskorištenosti EU novca koji su uloženi u kapitalne projekte, ali i socijalne, pa je tako Općina uključena u projekt Zaželi. Od projekata tu je izgradnja reciklažnog dvorišta, nadalje, u sklopu međunarodnog projekta Claustra+  u Studeni će biti izgrađen interpretacijski centar i u potpunosti obnovljena stara škola, na pojedinim punktovima postavljen je besplatni bežični internet…

U Velikom Bukovcu najprepoznatljivija je Požgaj grupa. U toj je Općini zaposleno više na godišnjoj razini 289 radnika. U Dugopolju 282 osobe više, a ta je Općina u blizini Splita poznata po velikom broju tvrtki koje su tamo smjestile svoje poslovanje. Općina Podgora osim razvijenog turizma također je sudjelovala u EU projektu Zaželi. Prema podacima iz 2018. godine zaposlila je 258 više radnika na godišnjoj razini.

Po rastu zaposlenosti na godišnjoj razini prema relativnom pokazatelju vodeća je Općina Slivno, koja je u ožujku 2018. imala čak 407,7 posto više zaposlenih nego godinu ranije. Slivno je turističko mjesto koje donosi nova radna mjesta, ali se tamo gradi i Pelješki most. No ta je i Općina prva u Županiji povukla sredstva iz EU fondova.

Radilo se je puno na infrastrukturnim projektima, od asfaltiranja ulica, vodoopskrbe, kanalizacije, reciklažnog dvorišta, zamjene rasvjete LED rasvjetom…

Općina Kijevo prema podacima DZS-a imala je porast zaposlenih od 281 posto, no u apsolutnim brojkama to je svega 31 osobe. Velika je orijentacija u tom kraju na eko proizvodnju, poljoprivredu, stočarstvo, ratarstvo, a najviše preko OPG-a…

Treći je već spomenuti Kanfanar, a slijedi Općina Vrhovine, gdje djeluju male tvrtke, a najznačajnije su one vezane za drvnu industriju. Tamo je rast zaposlenih bio u postocima 218,2 posto. Slijedi sa 191,5 posto više zaposlenih spomenuta Općina Klana. (L.K.)